Sari la conținut

marți

26

mart. 2019

If a Tree Were to Fall

Fabrica de Pensule / ora 19:00 /

👉 Spectacolul va avea 2 reprezentații, de la ora 19:00, respectiv de la ora 20:00. Numărul locurilor este limitat. Vă rugăm să vă rezervați un loc din timp.

Rezervări pentru ora 19:00: bit.ly/RezervariOra7
Rezervări pentru ora 20:00: bit.ly/RezervariOra8


Actori digitali înlocuiesc actori reali. Audrey Hepburn apare într-o reclamă de ciocolată din 2014. Carrie Fisher avea un avatar sexualizat chiar și înainte de moarte.

Celebra Hatsune Miku, care era doar un vocaloid, are acum un avatar digital care poate dansa după cum e instruit. La concertele ei holografice participă zeci de mii de spectatori, iar videoclipurile ei au milioane de vizualizări pe Youtube.

Cum putem înțelege aceste ființe digitale care ne provoacă emoțional?

Dacă tehnologia trece de pragul unui instrument subordonat voinței noastre, poate da naștere unor sensibilități noi?

Ce se întâmplă atunci când captura gesturilor sau a mișcărilor corporale care articulează emoții este redată într-un corp străin cu acuratețe?

Sunt întrebări de la care a plecat proiectul de cercetare, If a Tree Were to Fall, al artiștilor Ötvös Kinga și Adrian Ganea.

Împrumutând mecanisme folosite în jocurile video, artiștii au creat un simulator capabil de a articula mișcări în mod autonom. O entitate digitală căreia i-au atribuit un corp humanoid și care asimilează informații pe care le redă sau la care răspunde după „propria voință”.

În urma experienței unei cooperări între un corp uman și unul digital, rezultatul poate fi descris ca un exercițiu de mișcare unde aceste corpuri se întâlnesc și se provoacă reciproc.

Un performance în care cele două corpuri își chestionează capacitatea de a articula emoții în mod autonom.

Performance-ul este un rezultat al laboratoarelor de cercetare interdisciplinară Reciproc Performativ, realizate de Colectiv A, în 2018.
Evenimentul face parte din proiectul Reform to Perform — modele de practici teatrale pentru artiști emergenți și public.


Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

instalație performativă
concept: Ötvös Kinga și Adrian Ganea
performer: Ötvös Kinga