Sari la conținut

Programul seminarului este curatoriat de Miki Braniște și facilitat de Laura Panait.

Miki Braniște este manager cultural și curator pentru proiecte interdisciplinare, președintele asociației Colectiv A din Cluj. A fost directorul festivalului TEMPS D’IMAGES din Cluj din 2008 până în 2017.  Între 2009 si 2019 a fost membră a board-ului de conducere a spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule participând activ la strategia generală a acestuia și realizând în ultimii ani programul de artele spectacolului. În prezent este doctorand și cadru asociat al Facultății de Teatru și Film dezvoltând o cercetare asupra politicilor culturale.

Miki este interesată de artă ca instrument abil în procesele de dezvoltare a comunităților în care activează. Preocupată de transformările economice, social-politice și de mediu care apar în cadrul societății globale, ea este implicată în proiecte împreună cu artiștii inspirați de nevoia de a re-imagina viitorul nostru.

În noiembrie 2015 a primit titlul de „Chevalier des Arts et des Lettres” de la Ministerul Culturii din Franța pentru activitatea sa de sprijinire a sectorului artelor spectacolului independent din România.

În anul 2016 a primit premiul pentru proiecte interdisciplinare de la Administrația Fondului Cultural Național și premiul pentru susținerea dansului contemporan din partea Centrului Național al Dansului București. În 2018 a fost nominalizată la Gala Premiilor Radio România Cultural, secțiunea Teatru.

Lala Panait s-a născut în 1983 la București. S-a format universitar, profesional și personal la Cluj mai bine de 18 ani. Este formată în Antropologie Urbană printr-un Master despre cultura independentă în capitalele europene ale culturii dar și având o bursă post-universitară la Bauhaus Dessau pe tema Urbanismului European și continuând cu un doctorat privind cercetarea și acțiunea artei ca intervenție în spațiul public românesc și german. Lala a înțeles rolul artei, culturii locale și activismului pentru orașele contemporane românești și europene prin organizarea de evenimente și intervenții culturale locale și internaționale, prin prezența activă în rețele europene dar și în cadrul Asociației Colectiv A – festivalul Temps d’Images cât și la Fabrica de Pensule. În perioada 2012-2019 s-a dedicat muncii în cartier, prin coordonarea inițiativei “La Terenuri-Spațiu Comun în Mănăștur”, proiect cu precedent unic de succes în dezvoltarea comunitară și a politicilor urbane publice.

Lala organizează și tururi urbane ghidate – „Trăiește Orasul”, pentru ea tururile fiind o altă formă de înțelegere participativă a orașelor și societății noastre.

Având de asemenea experiența facilitării de procese de planificare strategică, de consultanță dar și ca evaluator de proiecte către diferite ONG-uri, Fundații Comunitare din România, în prezent locuiește în Brașov și ajută inițiative civice și culturale în a crește sustenabil. De asemenea lucrează cu Inspire Change pentru consolidarea leadership-ului filantropic.