Sari la conținut

Despre inițiativa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur, Cluj

La Terenuri-Spațiu Comun în Mănăștur este inițiativa-proces demarată de Asociația Colectiv A în 2012 ca o intervenție artistică în cartierul Mănăștur, respectiv zona La Terenuri. Am ales să nu părăsim zona verde după intervenția în sine și am continuat să dezvoltăm aici o inițiativă civic-comunitară care s-a dorit ca un Laborator Urban de învățare despre comunitate, practici similare, teste constante urbane, grădinărit urban, dezbateri, evenimente culturale, ateliere pentru copii și tineri și multe alte activități menite să crească responsabilitatea social-culturală în cartier dar și a autorităților față de spațiile verzi și spațiile comune dedicate tuturor cetățenilor. Pe lângă acestea am consolidat aici grupul de inițiativă pentru Mănăștur, singurul grup de acest gen din Cluj. Toate acestea reprezintă un tip de lucru în cartiere care pune în discuție tot mai mult viitorul sustenabil al orașelor contemporane. În munca noastră ne-am bazat pe metodele de tipul PAR (participative action research) de co-creere a schimbării urbane în lucrul cu cei din cartier și spre finalul implicării noastre am încercat să lucrăm împreună la un transfer de cunoștințe și practici către locuitorii activi din cartier.  După 7 ani de implicare și muncă în cartier, am predat ștafeta Grupului de inițiativă în a organiza evenimente și acțiuni pentru comunitățile de aici.

Povestea zonei La Terenuri

Zona La Terenuri este cea mai vastă zonă verde din cel mai mare cartier de blocuri al Clujului, cartierul Mănăștur. În trecut aceasta a fost pășunea comunală a satului Mănăștur iar în cursul procesului de dezvoltare comunistă a Mănășturului a reprezentat doar planificarea pe hârtie a unui parc pentru cartier, urmând ca din anii ’90 și până în prezent să fie tot o promisiune electorală funariotă. De zeci de ani, un maidan, La Terenuri a existat ca și o zonă aparent abandonată și ne-asumată de autorități, cu proprietari în procese de revendicare. Aceste lucruri ne-au descurajat inițial, mai ales că numeroși experți din jurisprudență și urbanism nu ne dădeau sorți de izbândă. Asta până când am început să strângem în jur un număr cât mai mare de cetățeni, să creăm numeroase evenimente și teste urbane și să arătăm rolul vital al zonei. Primăria Cluj a început să asculte treptat doleanțele și presiunile noastre și ale locuitorilor (petiție, dezbateri, consultări în care se cerea transformarea zonei în Parc verde pentru cartier). În cele din urmă asistăm astăzi la parcursul transformării zonei din maidan în parc public, zona aflându-se acum în stadiul de avizare PUZ și pregătire a licitației pentru construcția parcului de agrement La Terenuri, cu funcțiuni sportive mai numeroase decât am dorit, însă care ia în considerare cererile noastre din ultimul timp. Acest demers este unic în oraș dar și în țară.

Echipă:

Lala Panait – coordonator, facilitator comunitar
Silviu Medeșan – arhitect construcții temporare participative
Grupul de inițiativă: Gabi și Adrian Barbu, Marcela și Mihai Armanca, Maria Fleșer, Gabi Rus și alți locuitori din cartier
Colaboratori, parteneri și prieteni: Anca Chiș și Marina Mironica (sociologi-cercetare în cartier), Radu Gaciu (design), Miki Braniște, Simina Corlat, Alexandra Chițu, Cristina Bodnărescu, Attila Almasi, Radu Bogdan, Oana Hodade, Ani Mărincean (activități de organizare comunitară), Bogdan Buta (grădinărit și organizare), Denisa Nistor (activități creative), Adina Lazăr (ateliere teatru), Reactor de creație și experiment (spectacole de teatru), Asociația Firul Ariadnei (ateliere pentru copii), Sonia Borș Oprișa, Păunița Boancă (peisagiste ASOP), Slow Food Turda (ateliere gastronomice), Kero Zen și Raw Cocu, Marius Nedelcu, Fabrica de Pensule, Ziua Om-Animal, Asociația Komunitas, StudioBasar, CMC, Radio Cluj, TVR Cluj, Actual de Cluj, Transilvania Reporter, studenții de la sociologie, peisagistică și arhitectură și numeroși alți parteneri cărora le mulțumim pentru susținere.

Ce a însemnat pentru noi implicarea timp de 7 ani în cartier:

 • 6 ediții Zilele Mănășturului și a 7-a ediție organizată aproape integral de către grupul de inițiativă (noi am facilitat finanțarea publică și relația cu Primăria Cluj, cât și oferirea infrastructurii existente în zona La Terenuri)
 • 1 Ediție Ziua Om-Animal
 • 1 Ediție Seri de vară clujene
 • Zeci de Ateliere de Grădinărit, Construcții temporare de mobilier urban
 • O Scenă urbană construită pentru cartier și talentele sale
 • Peste 200 de artiști implicați, locali și internaționali din Germania, Franța, Portugalia și Japonia
 • Peste 70 de arhitecți, peisagiști, sociologi etc. implicați, atât locali cât și din peste 15 țări
 • O viață de copil preșcolar în cartier 🙂
 • O publicație: „cARTier. Intervenții periferice”, aprilie 2017, editura IDEA
 • 4 numere finanțate din Buletin de Mănăștur, ziarul cartierului Mănăștur
 • Lucrări de licență, master și doctorat asupra lucrului nostru în cartier
 • Numeroase intervenții de arhitectură temporară în zona verde și în cartier
 • Ziduri și pereți din cartier activați prin street art

Premii

 • Gala Premiilor Participării Publice din România
 • Premiul pentru Intervenție Culturală oferit de Bienala de Arhitectură Transilvania

Finanțatori
AFCN (cultural și editorial), Comisia europeană, Fondul pentru democrație, Primăria Cluj, Fundația Comunitară, Centrul Cultural Clujean,  Donatori și sponsori individuali.