Sari la conținut

Sectorul cultural se confruntă cu problema diversificării publicului și cu transformarea comportamentului consumatorilor, ca urmare a exploziei de inovații tehnologice și digitale care ne modifică fundamental obiceiurile. Mutațiile digitale și/sau tehnologice nu afectează doar indivizii, ci și structurile sociale, relaționale sau economice. Prin urmare, acestea au un impact și asupra modurilor de creație, de producție și de mediere a artiștilor și operatorilor culturali.

Într-o logică responsabilă, colectivă și colaborativă și ca răspuns la aceste transformări, proiectul Open Access propune o redefinire a modurilor de operare și strategiilor operatorilor culturali prin crearea unei noi narative împărtășită de actori și operatori ai artelor spectacolului, opere, lume digitală și public.

Conceptul transmedia storytelling, născut din industriile culturale și combinat cu disciplinele artelor spectacolului, oferă un instrument estetic, interdisciplinar și comunicațional permițând experimentarea acestei reformări a digitalizării responsabile.

Prin intermediul unor laboratoare itinerante pentru proiecte artistice, Open Access crează un context de învățare prin explorare în care sunt implicați o multitudine de actori: artiști și instituții culturale din domeniul live performance, mentori, public, artiști din industriile creative, și comunitatea de cercetare care se constituie din ecosisteme ale partenerilor asociați. Procesul va fi extins prin 3 prezentări ale prototipurilor dezvoltate într-o abordare experimentală, testând și folosind împreună cu publicul proiectele transmedia dezvoltate. Implicând studenți și conducătorii lor de cercetare (construind un sistem de documentare online), precum și mentori, cercetători și profesioniști, experimentele derulate vor fi capitalizate sub forma metodelor de bună practică, în special printr-o publicație și un document online/mooc.