Sari la conținut

Platforma de creație colectivă este un proiect de dezvoltare a publicul tânăr plecând de la trei spectacole, respectiv S.ocietate cu R.ăspundere L.imitată, în regia lui Florin Caracala; Sclavi, în regia lui Cristian Theodor Popescu; Avioane de hârtie, în regia lui Norbert Boda (încă masterand la Facultatea de Teatru și Televiziune).

Prin Platforma de Creație Colectivă ne dorim să contribuim la familiarizarea publicului tânăr cu spectacolele de teatru contemporan realizate sau prezentate în Studioul de spectacole al Fabricii de Pensule. Astfel, propunem 6 reprezentații de spectacole însoțite de 6 evenimente conexe care contribuie la dezvoltarea publicului și înnoirea formelor de prezentare ale spectacolelor. Împreună, cele 12 evenimente au menirea să aducă la un loc public tânăr, respectiv elevi ai Liceului Teoretic Gheorghe Șincai din Cluj (cu care avem un parteneriat strâns) și artiști care vorbesc despre temele spectacolelor și reușesc să formuleze într-un limbaj accesibil înțelegerea celor prezentate. Public tânăr, artiști și mediatori creează împreună un discurs coerent despre temele spectacolelor declinate diferit în funcție de experiența vorbitorilor, fie ei elevi, profesori, scenografi, regizori, actori, artiști vizuali, manageri culturali etc.

Termenul de platformă exprimă cel mai bine structura interdisciplinară și experimentală propusă pentru a face accesibil teatrul contemporan publicului tânăr, utilizând instrumente și metode de cunoaștere din alte domenii artistice, tehnici incluzive care au rolul să înlesnească înțelegerea teatrului și posibilitatea adolescenților de a se exprima cu privire la ce văd, simt, înțeleg. Pornind de la temele spectacolelor care urmează să fie prezentate elevilor organizăm evenimente conexe de tipul debate pentru spectacolul S.ocietate cu R.ăspundere L.imitată, prezentări de carte de la Editura Tact pentru spectacolul Sclavi sau audiții de muzică ca punct de pornire a unor discuții în cazul spectacolului Avioane de Hartie.

Evenimentele conexe oferă informații suplimentare care diversifică și îmbogățesc înțelegerea lumilor prezentate în spectacole. Propunem o abordare interdisciplinară pentru ca elevii să se familiarizeze cu acest tip de cunoaștere și să dezvoltăm alt tip de conexiuni la nivel de idei în rândul acestor noi spectatori. Teatrul este o artă care se inspiră din realitatea imediată, care se contaminează cu informații din alte domenii și care se dezvoltă prin interacțiunea cu artele, știința, tehnica și tehnologia, științele sociale etc. Este o artă vie și are nevoie de un mediu înconjurător divers pentru a evolua continuu. Proiectul este un cadru de întâlnire în care sunt mai mulți actori ce creează un discurs despre ceea ce văd: artiștii, publicul și mediatorii, toți aflându-se într-o relație de co-dependență neierarhizată.