Sari la conținut

Despre ghid

Proiectul Trăiește orașul a fost inițiat acum 7 ani de către Lala Panait și repetat de fiecare dată când avea ceva de arătat noilor veniți, turiști, invitați la Cluj sau doar curioși ai urbanităților românești. Pe parcurs i s-a alăturat și Lavinia Gliga, jurnalistă și iubitoare de povești dar pentru scurt timp însă intens și cu mare curiozitate încât pe Lala a motivat-o să continue aceste tururi și acum.

Lala Panait s-a născut în 1983 la București în cartierul Berceni. Apoi s-a format universitar, profesional și personal la Cluj de mai bine de 18 ani.  S-a inițiat în Antropologie Urbană printr-un Master despre cultura independentă în capitalele europene ale culturii și a continuat cu un doctorat privind cercetarea și acțiunea artei în spațiul public românesc și german. Prin organizarea de evenimente culturale în cadrul Asociației Colectiv A – festivalul Temps d’Images și alte evenimente la Fabrica de Pensule, în spațiul public clujean dar și prin coordonarea inițiativei La Terenuri-Spațiu Comun în Mănăștur – Lala a înțeles rolul artei, culturii locale și activismului pentru orașele contemporane românești și europene.

Pentru ea tururile erau o altă formă de înțelegere a orașelor și societății noastre. La început a fost o evadare personală de weekend  iar apoi s-au transformat în pasiune săptămânală pentru cercetarea și ascultarea poveștilor locuitorilor, pentru plimbări lungi prin piețe, bazaruri, străduțe lăturalnice, uneori preferând să se piardă într-o urbanitate de azi pe care nu trebuie să o înțelegem tot timpul ci poate de care doar să ne bucurăm pur și simplu.

Despre proiect

Tururile din  2019 fac parte din proiectul „Trăiește orașul – Platforma de cunoaștere, explorare și reflecție urbană” și sunt concepute pentru a arăta noilor și vechilor locuitori ai orașului (dar și celor în trecere) părți pe care doar unii localnici le cunosc și le trăiesc. Aducându-i împreună creăm punți între diferite comunități.  Prezentăm istorii personale și colective recente ale actorilor urbani care vin din diverse arii cum ar fi cultură, planificare urbană, activism, spații verzi, grădinărit, antreprenoriat sau pur și simplu cetățeni care contribuie în diferite moduri la Clujul de azi. 

Ghid și facilitator: Lala Panait
Asistență și arhitectură: Iulia Hurducaș
Hărți și ilustrații: Maria Brudașcă
Sunet: Cosmin Moise
Foto: Pan Ioan
Design: Bold Studio
Webdesign: Alexandra Panait
Organizator: Asociația Colectiv A 
Parteneri media: Radio Cluj, Transilvania Reporter, Actual de Cluj, Buletin de Mănăștur, Slicker.ro

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.